به نقل از خبرگزاری موج، احمد ذوالفقاربیک کارشناس خرید قطعات یدکی ساخت داخل فولاد مبارکه با بیان مطلب فوق گفت: برای خرید خارجی این ترانسها که در کورههای پاتیلی فولاد مبارکه کاربرد دارند، میبایست 1 میلیارد و 600 میلیون تومان هزینه میشد که با این اقدام میتوان همان ترانس را در داخل کشور و با هزینهای معادل 1 میلیارد و یکصد میلیون تومان ساخت.
وی تصریح کرد: البته در صورت تولید انبوه این تجهیز، مجددا مبلغ قابل توجهی از هزینههای ساخت تقلیل خواهد یافت.
وی افزود: باتوجه به سیاست مدیریت فولاد مبارکه برای بومی سازی هرچه بیشتر صنعت فولاد در کشور و ارتقای دانش فنی درخصوص تکنولوژی کورههای قوس الکتریکی به جای کوره بلند و همچنین نیاز روزافزون کشور به ترانسهای کورههای قوس الکتریکی، شرکت فولاد مبارکه تصمیم گرفت ساخت این نوع ترانسها را در داخل کشور میّسر نماید. به همین منظور، پس از مذاکرات اولیه گروه بومیسازی فولاد مبارکه، اطلاعات فنی مورد نیاز برای ساخت این ترانسها را با شرکت ایران ترانسفو مورد بحث و بررسی قرار داد.
وی اذعان داشت: پس از 6 ماه بررسی و تبادل اطلاعات فنی بین دو شرکت، نهایتاً این شرکت با حمایت فولاد مبارکه در بخشهای آموزشی و هزینههای تحقیقاتی و همکاری، تیم کارشناسی آن ساخت این ترانسها را با هزینهای به مراتب کمتر از شرکتهای خارجی پذیرفت و در دستور کار خود قرار داد.
کارشناس خرید قطعات یدکی ساخت داخل فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: برای تأمین این ترانسها در داخل کشور به ازای هر ترانس، بیش از 5 میلیارد ریال کاهش هزینه ایجاد شده و از خروج بیش از 7/1 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری به عمل آمده و با توجه به نیاز روزافزون کشور به این نوع ترانسها و تولید انبوه آن، سالانه از خروج میلیونها دلار ارز از کشور جلوگیری خواهد شد؛ ضمن این که قرار گرفتن در جمع سازندگان این نوع ترانسها برگ زرین دیگری به افتخارات کشورمان است.
وی کسب این افتخار ملی را مرهون حمایتهای مجموعه مدیریت عامل فولاد مبارکه، مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی، معاونت خرید، کمیسیون معاملات، سرپرست خرید قطعات یدکی، دفتر فنی تعمیرات فولادسازی، کارگاه برق و رئیس خرید قطعات ساخت داخل دانست و اظهار امیدواری کرد نهضت بومی سازی صنعت فولاد کشور روزبه روز ابعاد گستردهتری یابد.